Meningsløs moms-motstand

Er det ikke godt å ha noen å mislike? Den konservative maktarrogante snusfornuften har fått en ny talsmann i Norge. Navnet er Geir Axelsen, han er statssekretær i finansdepartementet, og representerer Arbeiderpartiet. I dag var han på lufta og tilbakeviste Fremtiden i Våre Henders forslag om å fjerne moms på brukte varer. FIVH, som over lang tid har spilt inn en mengde konstruktive forslag til å utnytte forbrukerbeskatning til det beste for miljøet, mener en slik tilpasnimng kan vri forbruket i retning gjenbruk og dermed ha en miljøeffekt. Dessuten er det et paradoks at en vare skal kunne forbruksbeskattes flere ganger.

Men Axelsen svarte blankt avvisende på Dagsrevyen i går . Slike tilpasninger skal vi ikke ha noe av. Axelsen er veldig god på to ting:
1. Å umyndiggjøre aktører som forsøker å få til en debatt omkring beskatning (særlig forbrukerbeskatning)
2. Å bevisst henge seg opp i en detalj som ikke berører kjernen i kritikken som blir fremmet

Det første (umyndiggjøring/latterliggjøring) fikk vi et eksempel på i går, da budskapet i praksis var slik: «Dersom vi skulle ta hensyn til alle slike morsomme forslag til skattelettelser, ville det ikke være mye penger igjen til å drive politikk for. Men dette har disse umodne miljøorganisasjonene sikkert litt vanskelig for å forstå.»

På klassisk maktarrogant vis klarte han ikke en gang å påpeke at forslaget er interessant, eller signalisere at regjeringen vil realitetsbehandle forslaget før de felte sin dom.

Den andre teknikken (å henge seg opp i en irrelevant detalj) fikk vi et eksempel på i forbindelse med den høyst betimelige kritikken mot regjeringens manglende evne til å innføre grønne skatter. 1995 var Norge best i Europa på grønne skatter. Den gang hentet vi inn 3,2 prosent av BNP i miljøskatter. Ti år senere er andelen grønne skatter sunket til 1,9 prosent av BNP. I denne sammenheng «fnyser» Axelsen av kritikken. Han lister opp tiltak som at regjeringen har økt grunnavgiften på fyringsolje til samme nivå som elavgiften. Wow. Men den retoriske genistreken er å fremstille det hele som om kritikerne mener at staten tjener for lite penger på slik beskatning. Han kommer med besserwisser-bemerkninger som at «hovedpoenget er å få folk til å endre adferd».

Ja, Axelsen. Det er hovedpoenget. Alle, absolutt alle, er enige om at grønne skatter skal få folk til å endre adferd. Kritikken dreier seg om at regjeringen har vist seg ekstremt lite villig til å vri beskatningen over på det som skaper de store miljøproblemene, nemlig miljøskadelig overforbruk. Og de har vist seg veldig lite lyttende overfor aktører som foreslår endringer.

Det går forøvrig mot nyvalg. Jeg bidro til rødgrønn seier i forrige runde. Axelsens knirkende skattekonservatisme fremstår i mine øyne som et velrettet selvskudd i foten.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s