Eliterekruttering

Aftenposten melder at Jonas Gahr Støre var Høyremann på åttitallet. Dette er å koke nyhetssuppe på velkjente råvarer, men fortjener selvsagt en repetisjon i det offentlige rom. Ikke et vondt ord om Jonas, som er en kjernekar og en visjonær og viktig politiker. Men i den tilbakevendende diskusjonen om Fremskrittspartiets vekst, er den norske eliterekrutteringskulturen et interessant fenomen.

Særlig toppledelsen i «arbeidernes parti» har i snart en liten generasjon vært preget av mennesker som fødes til kulturell og økonomisk makt, og som etter en broilerutdanning og noen runder i nærings/organisasjonslivet går rett til topps i partiledelsen. Jens Stoltenberg og hans far Thorvald er andre eksempler. Om jeg ikke husker feil startet også gamle-Stoltenberg sitt politiske virke under Høyres flagg.  Den første virkelige systematiske kartleggingen av dette fenomenet fikk jeg i boken Frp-koden av Magnus Marsdal. Det er veldig fascinerende, litt trist og litt skremmende.

Rent partistrategisk kan man jo spørre hva dette eliteregimet gjør med språket, legitimiteten og agendaen i et parti som ideologisk jobber for de svakest stilte. I amerikansk politikk har både Palin og Obama vist oss at personlig bakgrunn kan være et kraftfullt mobiliseringsverktøy – særlig for nye velgergrupper. Politikken tilføres autensitet – smaken av levd liv. Kan en «amerikanisering» i denne forstand være positivt også for norsk politikk? Og burde norsk presse blitt tøffere i sin belysning av nettverkene til de menneskene som tar beslutninger på vegne av fellesskapet?

Jeg tror uansett at flere partier burde blitt flinkere til å rekruttere nedenfra og opp – og ikke bare blant sine skoleflinke likemenn.

Forøvrig hadde det vært mer interessant om politikerne møttes til debatt FØR partiprogrammet ble utformet enn etterpå. Kanskje alle partier burde invitert andre partier til en obligatoriske «arbeidsuke» i forbindelse med utformingen av partiprogram. Da tror jeg definitivt diskusjonene i korridorene hadde blitt langt mer interessante.

Reklamer

3 kommentarer om “Eliterekruttering

 1. …jeg tviler på at det er er for mye elitisme i politikken som er problemet i dagens norge om det er det du mener. Men jeg tror du peker på et viktig problem med økt følelse av fremmedgjøring blant befolkningen. Her tror jeg bedre kommunikasjonsevner er viktigere enn å få inn flere av «mannen i gata» i politikken…

  …sluttpoenget ditt er selvsagt veldig godt, å få inn noen dyktige og ikke minst relevante djevelens advokater i partiprogramutformingen vil nok kunne være fruktbart, men jeg ser for meg at det også i enkelte partier muligens vil kunne virke mot sin hensikt.

 2. Det at folk har klassisk dannelse og er oppvokst i globaliserte familier der diplomati og fine art står i fokus er ikke noe problem for samfunnet, sånn sett. Kanskje er det en fordel. Uten at det nødvendigvis er et problem for dagens Norge er denne ensartetheten i det minste en utfordring for arbeiderpartiets identitet. Men det er ikke dermed sagt at et problem for AP er et problem for dagens norge…

 3. Norsk politikk har definitivt godt av en økning i antall politikere med reell arbeidserfaring. Slik jeg ser det er det et problem at noen går rett fra skolebenken og rett inn i politikken uten å ha kjent virkeligheten på kroppen.

  Tror heller noe må gjøres for å gjøre politikken mer attraktiv for et større mangfold; de små nettverkene og meningsløse maktkamper gjør at mange ikke gidder å engasjere seg. Det blir for lite fokus på saken og langtidsperspektivet. Bare se på Bergen kommune, hvor lang tid tar det å bli enige? Har de virkelig byens beste i mente når ting draes ut i det uendelige, eller tenker en mer på egne posisjoner? Hvor bra er det, og hvilke mennesketyper holder ut slikt langdryg?

  Støtter Carl Christian: Norge burde ha mer fokus på kommunikasjonsevner i skolen, og psykologi. Hvor god er norsk skole når vi ikke har lært noe om psykologi og hvordan mennesker fungerer?

  Joda, det kunne vært interessant å finne ut mer om nettverkene, men hittil har forsøkene på å avdekke nettverkene ikke fungert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s