En ny etasje i politikken

Barack Obama blir USAs neste president, og de fleste gleder seg. Samtidig registrerer jeg at flere, blant dem Audun Lysbakken i SV, nekter å la seg rive med – og heller velger å fokusere på en skepsis mot Obamas «innholdsløshet».  Jeg kan sikkert avskrives som en manipulerbar drømmer, men jeg synes av og til litt synd på dem som ikke blir rørt og inspirert av denne utrolige historien som har utspilt seg realtime foran øynene våre.

Obamas talegaver er et ekstremt talent, og jeg mener han allerede, gjennom det han har sagt, har bidratt til å nyansere amerikanernes syn på seg selv og verden – og verdens syn på Amerika. Slik har han allerede forandret mye.

Jeg tenker noen ganger at politikk handler om å skape konsensus der det før var splid. Om å skape en ny ideologisk overbygning folk tar eierskap til, ikke bare resitere velbrukte fraser og søke støtte i tradisjonelle leirer og korporative strukturer. Obama har redefinert politisk kommunikasjon, han mobiliserer rundt håp, ikke frykt, og har klart kunststykket å  koble de i utgangspunktet motstridende begrepene «redistribution of wealth» og «the american dream». Et genialt grep. Han har gjennom dette skjøvet rammen for politisk dialog mange hakk til venstre – til det gode for fremtidens kandidater.

Og ikke minst: Han har vunnet valget.

John Edwards, som over lang tid har blitt trukket fram av venstresiden som den beste kandidaten, har ikke vært i nærheten av Obamas mobiliseringspotensiale.  Hadde han vært demokratens kandidat hadde en hockeymamma fra Alaska vært president om et par år – når McCain dukker under for alderdom. Hvorfor  stadig vende tilbake til Edwards, når det er helt urealistisk at han hadde nådd opp? Det SV gjorde før forrige valg, var nettopp å svelge noen kameler, inngå kompromisser og allianser som gjorde det realistisk å komme i maktposisjon. Dermed kom man i posisjon til å forme vår samtid.

Obama har fulgt eksakt samme oppskrift.
Så langt til venstre som mulig, innenfor rammene av det realistiske.

Jeg tror dessuten det er potensiale for å bygge en ny etasje i politikken – et sted over tradisjonelle klassemotsetninger, geopolitisk strid og kapitaltunge stakeholdere, der integritet og erkjennelse av felles ansvar kan få avgjørende betydning. Og kan man tro noe annet med tanke på de globale utfordringer vi står overfor? USAs neste president har uttrykt en grunnleggende tro på kommunikasjon, brobygging og diplomati fremfor annen maktbruk. Vi trenger noen som viser veien opp dit, og som gjennom eksempelets makt kan avlegitimere umoralsk argumentasjon og militære hersketeknikker.

Obama har potensiale som en slik veiviser.
Derfor har jeg hele tiden ment at han var den beste kandidaten.
Derfor er jeg veldig, veldig glad over det som har skjedd i amerikansk politikk.
Gratulerer!

Reklamer

En kommentar om “En ny etasje i politikken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s