Konkurranseutsetting

Da jeg leste Audun Lysbakkens sistesidekommentar i Morgenbladet i helgen, ble jeg glad. Den er foreløpig ikke lagt ut på bloggen hans, men kommer sikkert. Endelig et skikkelig, prinsipielt og velbegrunnet oppgjør med konkurranseutsettingsmanien i norsk politikk.

Kommentaren fikk problematisert flere myter om konkurranseutsetting. Særlig hadde jeg sans for det maktteoretiske perspektivet – med en fiffig finte plasserer Lysbakken SV nærmere individet enn høyresiden, fordi høyresiden alltid må plassere et privat selskap i beslutningstakerrollen. Lysbakken mener at et offentlig system for helsetjenester potensielt kan overføre mye mer makt til den som utfører jobben – hjemmehjelperen for eksempel. Det er jo i feltet mellom den enkelte pasient og den enkelte hjemmehjelperen at opplevd kvalitet oppstår.

Lysbakken kler av flere myter, blant annet den om at alt som underlegges en form for markedslogikk og tilbys av private entrepenører blir billigere og bedre. Det vil etter sigende lanseres en rapport med motfakta  til diverse bestillingsverk om new public management som har preget offentligheten de siste årene, herunder den siste «ekspertrapporten» til omstridte Econ, et tvilsomt utredningsforetak som du kan lese mer om her. La oss håpe at rapporten nyanserer «sannheten» om det blir færre byråkrater og mindre «byråkratlogikk av alskens anbudsregimer. Det er på høy tid.

Kommentarartikkelen bar preg av en modning i holdningen til «statens» velsignelser internt i SV. Det jeg er spent på, er imidlertid hvor SV selv setter grensen mellom offentlig og privat tjenesteproduksjon. Og jeg håper på et overraskende og velfundert JA til visse kjøp av private tjenester. Dersom SV også markerer en grense for statens ekspansjon på serviceområdet, vil partiet stå støtt – også når Lars Sponheim og Siv Jensen kommer full fart bakfra med sklitaklingene sine.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s