Venstre – en rask jubileumsanalyse

Partiet Venstre fyller 125 år førstkommende onsdag. En fin anledning til en liten pust i bakken, og en rask evaluering. Jeg påtar meg gjerne rollen som ekstern evaluator.

Først: Den gode nyheten. Det er mye bra med partiet Venstre. De har i mange år hatt et konsistent fokus på på innovasjon, og en aktiv politikk for å stimulere underskogen i norsk næringsliv.Partiet har hatt stor forståelse for den globale krigen om kildekode, de har hatt en progressiv posisjon i krigen om opphavsrett og gode analyser av overgangen til en opplevelsesøkonomi. De har hatt en raus innvandringspolitikk og fokus på de gode kvalitetene ved et flerkulturerelt samfunn. Som oppladning til årets valg tar partiet til orde for marine vernesoner, foreløpig som det eneste partiet. Veldig bra! Jeg vet ikke om det skyldtes at undertegnede tok oppfordringen deres og sendte inn dette som forslag til programkomiteen (selv om jeg ikke er medlem). Men det gir meg i hvert fall en følelse av at den interaktive samfunnskontakten til partiet funker. For det skal de ha: Partiet har trolig de beste hjemmesidene i den norske partifloraen. Og de skjønte tegningen lenge før Obama, selv om SV nå har overtatt ledertrøyen i bloggosfæren.

Så kommer vi over til de mer problematiske sidene ved partiet. Jeg tar de punktvis:

• Flat beskatning. Venstre fremhever at ordningen med progressiv beskatning fører til «en urimelig økning av marginskatten (skatten på siste tjente krone)». Dette til tross for en etterhvert allmenn aksept av at penger har avtagende grensenytte (det har selv Eivind Reiten sagt), og forbruk er eksponensielt unyttig. Jo mer man kjøper, jo mindre trenger man det man kjøper. Både ut fra et sosial perspektiv og et miljøperspektiv bør skattlegging være progressiv.

• Konkurranseutsetting. I likhet med de fleste partier overvurderer Venstre de positive verdiene for sluttbruker knyttet til «bedre og mer variert tjenestetilbud». Særlig i helsesektoren er det ikke variasjon (eksempelvis i bemanning), men forutsigbarhet og langsiktig rutineutvikling som står sentralt. Og hvor er salderingspostene i arbeidsintensiv tjenesteproduksjon? Jo, du kan kutte i lønnsbudsjettet, i etterutdanning, i sosiale goder og arbeidsmiljø. Men er det bra? Nei. Dessuten kan jeg ikke skjønne hvordan man skal få mer ut av hver krone  når en haug med selskaper skal overta det offentliges tidligere produksjon, og må legge til et markedsføringsbudsjett, masse ressurser på anbudsproduksjon – og i tillegg skal sette av 10 prosent av inntektene til fortjeneste for kapitaleierne. Høyres gamle parole «mer for pengene» er et slagord jeg gjerne skriver under på. Men da ville jeg heller sagt et rungende ja til en effektivitetsreform i offentlig sektor – der de ansatte selv ble involvert. I tråd med moderne ledelsespraksis.

• Politisk stil. Jeg savner et raust Venstre, som applauderer også når de er i opposisjon og er mer opptatt av politisk endring enn hvem som skaper den. Stilen med å gå til angrep på syltynne sutresaker, eksempelvis angrepet på Solhjells SFO-reform, en snusfornuftig argumentasjon mot bedre vitende, og et fryktelig gjennomskuelige forsøk på å karre seg til litt plass i rampelyset. Jeg synes for å være ærlig Dørum begynner å bli en gammel grinebiter. Og Sponheim er sikkert en likandes kar, men han har en litt uspiselig gammelprofessoral tone av og til. Han fremstår lite lyttende og litt bråkjekk, jeg tror ikke alltid på prosjektet hans. Dessuten savner jeg noen virkelig unge, friske Venstre-stemmer, med Abid Raja som hederlig unntak (han er for øvrig ikke med i politikeroversikten på nettsiden). Bekymringsmelding: Sliter de med rekrutteringen?

• Det idelogiske bakteppet. Vi lever i en tid der alle partier i praksis er enige om at vi trenger en privat sektor og en offentlig sektor som begge må drive en viss tjenesteproduksjon og omgås til dagen. Spørsmålet handler vel hvor grensen går. Det får jeg ikke noe klart svar på. Forøvrig sparker Venstre opp en god del åpne dører. Nesten alle kan i 2009 gi en homse en klem, alle er blitt glad i innvandrerkjøpmannen på hjørnet, ingen liker å fylle ut vanskelige skjemaer og alle synes Microsoft-konsernet suger. I denne virkeligheten blir «sosialliberalismen» til Venstre litt hul. Jeg savner en bedre og tydeligere maktteoretisk forankret ideologi, og et mer radikalt samfunnsprosjekt og konkrete, viktige kampsaker man løfter frem som særskilt viktige. På samme måte som venstresiden har måttet ta et oppgjør med sine museumsvoktere og autoritære tradisjoner, trenger også Venstre et oppgjør med gammelt ideologisk vrakgods knyttet til det globaliserte markedets velsignelser. Ikke minst i lys av den kombinerte klima og finanskrisen, der Venstres analyser er litt enkle.

• I forlengelsen av dette, noen ord om likhet. Partiet sier at de ønsker at alle skal ha et «likt utgangspunkt, men ikke at alle skal være like». De skiller mellom «ulikhet som skyldes egne valg og innsats, og ulikhet som skyldes forhold utenfor individets kontroll» – så kan man jo stille spørsmål om hvem som gjør seg til dommer over hva som skyldes hva?  Feil «valg» og laber «innsats» kan jo også leses som individuelle symptomer på en dypereliggende systemfeil. Hvor langt vil partiet gå for å rette opp den systemfeilen? Hva med ulikt fordelte materielle og kulturelle verdier i samfunnet, skjevheter som kan skyldes høy grad av «individuell fleksibilitet», flat skatt og ingen beskatning av allerede akkummulerte verdier (les: formueskatt). Kan det tenkes at man i noen tilfeller må velge mellom idealene fleksibilitet og «likt utgangspunkt»?

Til tross for kritikken: Jeg tror nesten alle oppegående mennesker har en liten plass til Venstre i hjertet sitt, og unner Sponheim en plass i partilederdebatten. Og alle håper Venstre kommer over sperregrensen.
Denne gangen også.

Til lykke med dagen!

Reklamer

En kommentar om “Venstre – en rask jubileumsanalyse

  1. en relativt god oppsumering her! -selv om jeg ikke er enig i alt (selvsagt). Jeg sitter litt igjen med intrykket av at du liker Venstre veldig godt, men at du skulle ønske de var litt mer som SV (og kanskje vice-versa)?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s