Overflatebehandling

Vi lever i spennende tider. Klima- og finanskrise. Kulturelt mangfold. Informasjonsdeling. Digital samfunnsorganisering. I kommende valgperiode går vi inn i et landskap preget av epokegjørende konflikter. Men vi har noen utfordringer.

1) Konfliktene opptrer under dekknavn – «Lofoten/Vesterålen», «Hijab», «The Pirate Bay».
2) De later som om de er spesifikt norske, i tilfellet oljeutvinning, later spørsmålet som om det er nordlending.
3) De mobiliserer svært forutinntatte debattanter, med høy egeninteresse av det ene eller det andre utfall av saken.
4) Bikkjeslagsmålene mellom de nevnte aktørene virvler opp så mye pragmatisk-politisk støv at vi mister av syne hva de egentlig handler om.

Kommende valgkamp aktiverer veivalg som krever at politikerne makter å løfte seg selv over denne slagmarken. Kloke politikere må se hvordan disse lokale spørsmålene er norske avspeilinger av globaliserte, strukturelle utfordringer – med grensesnitt mot flere politikkområder. De må dermed våge å nærme seg en moralsk, prinsipiell og globalisert argumentasjon – og de må gjøre det med et åpent sinn.

Hijab er et symbolplagg. Symbol på hva? Muslimsk undertrykkelse eller frihet fra en trykkende monokultur? Kanskje det er debatten i seg selv som lader hodeplagget med mening? Er oljeutvinning i nord i  en næringspolitisk og regionalpolitisk sak, eller skal debatten plasseres inn i en globalisert klima- og ressurskontekst.

Det er de prinsipielle overtonene i disse sakene som utfordrer oss – og tilfører det nødvendige alvor. Vi vil bli målt på vår håndtering av disse utfordringene av fremtidens generasjoner. Likevel er tendensen slående: Samtalen befinner seg i alt for mange tilfeller på overflaten, i den realpolitiske vannskorpa, man klamrer seg til tradisjonelle alliansepartnere for å holde håret tørt, og vinker overtydelig til stakeholderne som følger debatten fra sidelinjen. Argumentasjonen blir slagordpreget,  kortsiktig, og det ligger en mengde skjulte og diskutable forutsetninger til grunn for ordskiftet. Dersom noen prøver å gå litt dypere, bryter de premissene for debatten. Er argumentasjonen spørrende (les: lite konfronterende) og sammensatt, passer den ikke lenger inn i en snever mediadramaturgi.
Et prinsipiellt argument får et pragmatisk tilsvar. God dag mann økseskaft.

Jeg vil i denne sammenheng gi partiet Venstre ros. De har vist en tilbakevendende evne til å behandle viktige spørsmål gjennom en en åpen og dialogpreget tilnærming, der spørsmålene synes viktigere enn svarene. Det gjelder Abid Rajas dialoginitiativ i integreringsdebatten, og det gjelder fildeling og opphavsrett. Trine Skei Grande skrev nylig i Aftenposten:

Debatten om fildeling handler i bunn og grunn om hvordan vi som lovgivere forholder oss til den teknologiske utviklingen, og om vi er villig til å møte mulighetene og utfordringene som ligger i denne.

Denne holdningen førte til at Trond Giske ville «avskilte Venstre som kulturparti». Er det mulig? «Avskiltes» fordi de har en mer åpen og fremtidsrettet holdning til debatten om fildeling enn Ap. Jeg blir helt dårlig når landets kulturminister forsøker å skåre retoriske poenger overfor det eneste partiet som virkelig har sett hva rettsaken om The Pirate Bay handler om.

Hvis man skraper bittelitt i overflaten åpner det seg  problemstillinger av svært så prinsipiell og interessant karakter.  Ja, (den kapitaltunge delen av) kulturnæringen er i krise fordi de har en forretningsmodell som er bygget opp rundt fortidens distribusjonsformater. Skal det hindre den frie utviklingen av en digital infrastruktur – som har vist seg så avgjørende viktig på så mange andre samfunnsområder? Fortolkninger av dagens lovtekst er fullstendig irrelevant. Dette handler om fremtidens lovtekst. Det viktige spørsmålet er ikke om noen unggutter i Sverige er tyver eller ikke tyver. Den handler om balansen mellom åpenhet, tilgjengelighet og spredning av åndsverk, og kunstnerens krav på anerkjennelse og vederlag. Den krever en bredere analyse av hele det digitale distribusjonssystemet, og høyttenkning rundt hvilke reguleringer som kan innføres for å oppnå kulturpolitiske målsetninger. Da må man se tilbake – på de konfliktene og rettssakene FM-radioen, kassettspiller med opptaksmuligheter og cdr-formatet førte med seg. Dette løste seg selv, gjennom ny teknologi og nye forretningsmodeller. Gjennom tjenester som spotify ser vi allerede konturene av at lokalt lagrede mp3-filer hører fortiden til. Og man må se framover – prøve å skimte noen mulige fremtider der fremme. I horisonten.

Med den mulighetspaletten som ligger på det kommende stortingets bord, gir det våre politikere en utrolig sjanse til å prege fremtiden, å meisle ut et rammeverk som bringer oss i en retning vi kan være stolte av. Det kan, potensielt, utøves klokskap og fremsynthet. Men det krever at man gir disse spørsmålene litt rom, litt luft, at man åpner vinduet og slipper inn litt tvil. Moralske og ideologiske brytninger er nødvendig, man må tenke scenarisk, være åpen for at det kan finnes to svar på samme spørsmål. Skal vi peile ut kursen riktig fremover må vi innimellom betrakte verden med globale øyne, i hundreårsperspektiver. Politikk er ikke lett. Men i den rådende politiske kultur her i landet er det aller vanskeligste å innrømme at ting er vanskelig.

OPPDATERING: Jeg må bite i meg punchlinen. Flere politikere innrømmer ifølge NRK at teknologi er vanskelig. Og Skei Grande gir meg langt på vei rett, og mener mediepolitikere må tenke mer ideologisk enn praktisk.
– Før var det sånn at politikerne skulle bestemme hvilken teknologi vi skulle benytte oss av. Nå må vi som politikere definere innenfor hvilke rammer teknologien skal få inngripen i folks sitt liv, og så må teknologien få utvikle seg innenfor disse rammene. Dette er en helt annen måte å tenke politikk på.

En kommentar om “Overflatebehandling

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s