Grønt lys til Høyre!

Valget i Bergen er en klar støtte til Høyre bak rattet, men også et signal om en kraftig kursendring.

Jeg er ofte enig med Sjur Holsen i BT, men hans i overkant kjappe presentasjon av valgresultatet i Bergen som «et ja til stø kurs» synes jeg er en drøy tolkning av velgernes styringssignal for Bergen.  I skrivende stund sitter de potensielle byrådspartiene i forhandlinger. Venstre er ute i kulden, Frp er inne i varmen, ifølge BA. Det er altså det sittende byrådet som skal reforhandle. Signaler fra blant annet Filip Rygg tyder på at den sittende allianser opplever at de har fått «fornyet tillit».

Ja. Høyre har fått tillit.
Ja. Krf har fått tillitt.

Men, nei. Et byråd med støtte av FrP har ikke fått fornyet tillitt. Snarere tvert i mot. Fløypartiet Frp har mistet halvparten av velgermassen og 7 seter i bystyret. Oppskriftene og ideene de bringer inn i politikken har lavere tillit hos velgerne enn på svært lenge.

Samtidig har det man kan kalle et «grønt sentrum» vokst med over 4 prosentpoeng, og er nå like store som Frp. Både Venstre, Byluftlisten og De Grønne har gitt uttrykk for et ønske om å samarbeide med Krf og Høyre. De tar til orde for langt tøffere virkemidler og tyngre satsning for å skape en grønn og menneskevennlig by. Det har velgerne premiert dem for.

Byluftlistens oppslutning er i seg selv et bevis på hvor viktig denne enkeltsaken er. 1 av 100 velgere stemmer et parti som kun ønsker konkrete, gjennomtenkte og smarte løsninger på den akutte lokal forurensingskrisen i byen. FrP mener problemet skyldes «for dårlige veier», vil asfaltere mer, nevner ikke sykkel en eneste gang i sitt program – men bruker store bokstaver for å gjøre seg til garantist for «friheten» til den konstruerte karakteren «bilisten».  Den eneste miljøpolitiske lovnaden de gir er en «garanti mot rushtidsavgift».

En velgerlekkasje på 10 prosentpoeng er et styringssignal. Det bør få konsekvenser for hvem som får ha hånden på rattet i Bergen de neste fire årene. Monica Mæland er ubestridt kaptein, men hun bør plukke sitt mannskap med omhu. Hun gikk selv til valg på ambisiøse miljømålsetninger. Mener hun alvor?

Miljøpolitikk er ikke en vertikal sektorsatsning. Det er en horisontal som må innveves i de fleste politikkområder. Et byrådsprogram som skal være miljøpolitisk handlekraftig krever en felles problemforståelse. Frp, som «er mot enhver form for tids- eller miljødifferensierte bompenger», som vil asfaltere og bygge parkeringsplasser for å løse bilkrisen, er blitt problemfornektere. De deler en fundamentalt annen analyse av de utfordringene byen står overfor enn resten av det politiske landskapet. Hvis man teller med stemmene til SV og AP, har et overveldende flertall av byens borgere gitt  beskjed om at grønne løsninger for byen er viktig. Kanskje viktigst.

Konklusjonen er overtydelig: Høyre og Krf bør vende seg mot sine nye, grønne venner.

Frp bør i denne bystyreperioden plasseres der de hører hjemme.
I opposisjon.

3 kommentarer om “Grønt lys til Høyre!

  1. Kunne ikke vært mer enig. Om KrF er tøffe nok, sier de at de kun ønsker en H – sentrumsløsning. Da har ikke Høyre særlig annet valg enn å følge med.

    Liten detalj: «et “grønt sentrum” vokst med over 4 prosent*poeng*».

  2. De som sitter med nøkkelen er Krf. Det finnes sentrumsnære moderate krefter der som avskyr Frp og som ønsker et rent H/sentrumbyråd – og så har man høyrefløyen med Thomas Moltu og Bjarte Ystebø i spissen, som foretrekker Frp. Hvilken av disse to fløyene som vinner frem, avgjør hva slags politikk Bergen får de fire neste årene. La oss håpe den moderate fløyen vinner! Folk flest i Bergen – flesteparten av velgerne – ønsker IKKE Frp i et borgerlig byråd.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s