Mannfolkmobilisering

Helgen bragte nye nyheter om grufulle overfallsvoldtekter i hovedstaden. Kravene etter voldtektene er selvsagt mer politi, mer penger, at staten tar ansvar. Hva med å starte med at mange menn tar bittelitt ansvar hver? 

Rett før helgen hørte jeg Clay Shirky snakke om hvordan teknologien forandrer samfunnet. Dette er hans hovedbudskap:

Det viktigste ved digitale medier er ikke at vi får tilgang til mer informasjon, men at vi får tilgang til hverandre. Denne tilgangen kan vi bruke til å mobilisere rundt saker som engasjerer. I sanntid. Den nye kollektive samhandlingen gir oss en unik mulighet til å gjennomføre transformative prosjekter. Hvis hver av oss yter bittelitt, kan det – i sum – få enorme konsekvenser.

Hva har dette med overfallsvoldtekter å gjøre?

I skrivende stund har vi en situasjon der omtrent halvparten av befolkningen i Oslo er livredde etter mørkets frembrudd. Alt for mange jenter har opplevd grusomme overgrep som vil merke dem for livet. Hadde jeg bodd i Oslo, ville jeg som mann med glede viet noen kvelder i måneden til å gå kveldsvakt i skumle gater og parker – etter modell fra natteravnene eller liknende opplegg.

Hadde mange tenkt som meg, hadde vi hatt en gjeng.

Og her kommer Shirkys poeng til unnsetning: Det er enklere enn noensinne å samle en gjeng.

Derfor utfordrer jeg herved noen av de smarte hodene som myldrer i teknologiselskapene/mediehusene/byråene i Oslo:

Mekk en nettløsning som crowdsourcer menn (oppdatering: Nina Bratland foreslår også kvinner) som vil bidra til å bidra til en hovedstad der jenter er trygge. Gi folk en sjanse til å tegne seg på vaktlister for ulike områder i byen. Sleng på en utfordring til et av hovedstadens lønnsomme selskaper med romslig samfunnsansvar-budsjett: Be dem sponse refleksvester til menn som stiller til frivillig innsats.

Oppdatering: Ble tipset at Aksjon mot voldtekt allerede har en facebookside – og går nattevandringer. Kanskje de burde få hjelp til å utvikle konseptet sitt? 

Noen få teknologikyndige og konsept-tenkende mennesker kunne stablet en beta-løsning på beina i løpet av en uke. Min teori er at det hadde blitt varmt mottatt. Bra mannfolk hadde stilt opp på trygghetsdugnad. Patruljene hadde blitt synlige i bybildet. Oslo hadde blitt bittelitt tryggere. Man hadde begynner på den lange prosessen som handler om å ta natten, og byen, tilbake.

Da er man i gang med en start: Gjøre seg noen erfaringer. Og deretter starte en større diskusjon omkring hva samhandlingsteknologi (med vekt på samhandling, og ikke teknologi), kan bidra med – for å skape en enda tryggere by.

Selv er jeg overbevist om at mange-til-mange-nettverk, lokasjonsteknologi og smarte telefoner kan skape helt nye trygghetsskapende tjenester – særlig om vi tør å tenke nytt rundt på samspillet mellom nødetater og folk flest. Man kan eksempelvis se for seg å videreutvikle nødalarm-applikasjon til Luftambulansen, som idag varsler 113 med geoposisjon. Hva om denne også sendte ut en varsel til andre personer nærområdet? Her er det unike muligheter for å skape nye modeller for koordinert og resolutt reaksjon både fra nødetatene og den viktigste førstelinjen – medborgere i nærheten.

Å utnytte det digitale paradigmet handler ikke om å se muligheter i teknologien – men om å se på muligheter i mennesker. På kort sikt bør noen gripe denne muligheten – og teste Shirkys hypotese om at kreativitet, teknologikompetanse, mobilisering og engasjement brukes til noe positivt og transformativt.

Det er i det minste verdt et forsøk?

Reklamer

3 kommentarer om “Mannfolkmobilisering

 1. Bra kommentar/innspill!
  Men er ikke dette primært et veldig godt spark i ræva(innspill) til nettopp Natteravnene, som bør ta i bruk nye verktøy og kanskje noen fornyde budskap/fokusområder for å gjøre en enda bedre jobb?
  -Jeg ville sendt bloggposten min også til dem, for å sikre at flere aktuelle mottakere en fb-gjengeng og twitteriatet ser det.

 2. Endelig! Noen som sier noe annet enn at jentene må holde seg inne osv… Tror ikke dette er noen dum ide, jeg, samle sammen alle KJEKKE mannfolka som faktsik fins, for å slå et slag for sikkerheten i Oslo(og evt andre steder en ser tendenser?)
  Men enig med carlchristian over her, som sier at du bør sende dette til f.eks natteravnene også, greit at så mange som mulig både leser, og blir engasjerte!

 3. Nuftig, Nilsen. Ikke minst nå når det skulle være rimelig greit å organisere over app e.l.
  Må dog stille spørsmål ved at ordningen kun skulle gjelde menn. Alle voksne personer skulle være like egnet til dette. Og jeg kjøper ikke uten videre en implisitt holdning om at menn som gruppe har et spesielt ansvar. Den vil være helt uholdbar ift alle andre «grupper» enn menn…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s