Storbergets nytale

Referansene til boken 1984 har vært en gjenganger i debatten om datalagringsdirektivet. Jeg er egentlig kritisk til dem, fordi analogien fremstår litt overtydelig og karikerende. Men da jeg leste Storbergets svar om personvern på VGs nettmøte klarte jeg rett og slett ikke å la være å tenke på Newspeak, det konstruerte språket i Orwells overkontrollerende dystopia.

Apropos personvern; det ligger mye godt personvern i å forebygge og etterforske alvorlige straffbare handlinger;eksempelvis overgrep mot barn.

Sier Storberget. Jeg gjentar. Det ligger «mye» «godt» personvern i å forebygge og etterforske kriminalitet.

I Orwells bok var hensikten med Newspeak å endre ord, og meningsinnholdet i ord. I praksis å frata folk evnen til å tenke kritiske tanker gjennom å kontrollere begrepsapparatet deres.

Personvern er et nøkkelord i dld-debatten. Når Storberget sier at personvern er det samme som vern mot kriminalitet, feilkoder han begrepet bevisst, og uthuler dermed grunnlaget for konstruktiv debatt. Ved sin bruk av adjektiver som «mye» og «godt» i en slik kontekst, lukter det bevisst relativisering lang vei. Storberget angriper språket vårt, og gjør seg dermed uangripelig for det begrepssikre, rettsideologiske utgangspunktet som har karakterisert  nei-siden. Om dette språket brukes ubevisst er det oppsiktsvekkende lav språklig presisjon fra en justisminister. Når en sentral beslutningstager aktivt endrer meningsinnholdet i personvernbegrepet er det åpenbart negativt for ordskiftet om den viktigste bestanddelen i et liberalt demokrati.

Heldigvis tar det tid å innføre Nytale. På Regjeringens egne nettsider kan vi fortsatt lese en grundig og god definisjon av begrepet

Et vesentlig element i personvernet er at personer i utgangspunktet skal kunne bestemme hva andre skal få vite om hans eller hennes egne personlige forhold. Vi kan i denne sammenhengen snakke om ”personopplysningsvern”, og det er primært denne dimensjonen som er underlagt omfattende lovregulering som for eksempel personopplysningsloven, helseregisterloven, regler om taushetsplikt mv.

Det kan heldigvis virke som om det er lenge til Marius Monsen får rett i sin spådom:

Reklamer

4 kommentarer om “Storbergets nytale

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s